Čelno trčenje je najpogostejše trčenje in tisto, kjer so sile najmočnejše!

Prometne nesreče ne moremo predvideti, a je pomembno, da smo educirani in pripravljeni, če do nje pride! Kadar govorimo o varnostni v prometu je najslabši možen scenarij čelno trčenje. Čelna trčenja so najpogostejše nesreče in tiste, kjer so sile najmočnejše oziroma lahko imajo najhujše posledice.

Kadar govorimo o varnosti otrok je najboljši način, da se posledice čelnega trčenja zmanjšajo z postavitvijo avtosedeža obrnjenega v nasprotno smer vožnje in izbiro najboljšega avtosedeža.

Potovanje v avtosedežu v nasprotni smeri bo močno zmanjšalo obremenitev vratu

Če so otrokove mišice izpostavljene pretirani sili, kar se zgodi pri čelnem trčenju, če je avtosedež obrnjen v smeri vožnje, so lahko posledice katastrofalne. Vožnja v nasprotni smeri vožnje znatno zmanjša pritisk na vratu, kar lahko vidimo tudi na ilustracijah.

 

V smeri vožnje obremenitev vratu 180–220 kg

V nasprotni smeri obremenitev vratu 40-60 kg

Kadar pride do trčenja pri povprečni hitrosti mestne vožnje, hitrosti 50 km/h (31 mph), bo sila, ki se pritiska na vrat otroka, ki tehta 15 kg in sedi v smeri vožnje, 180-220 kg. Če otrok sedi v nasprotni smeri vožnje, se bo stres zmanjšal na 40-60 kg. Razen občutnega zmanjšanja pritiska, bo avtosedež zaščitil otroka pred fragmenti, ki letijo v avtomobilu pri prometni nesreči.

Otroška glava in vrat predstavljata najbolj občutljive dele telesa

                      

Otroško telo je drugačno od odraslega – zato je pomembno, da tudi na varnost gledamo iz perspektive otroka in ne odraslega. Najpomembnejša razlika je velikost glave. Pri odraslem je ta samo 6% celotne telesne teže, pri otroku starem 5 mesecev, pa glava predstavlja kar 25% telesne teže oz. četrtino celotne telesne teže.

Statistika govori sama zase

Neodvisne študije* o prometnih nesrečah, ki jih izvajata Volvo in Folksam, kažejo, da ima vaš otrok, do starosti 4 let, 5-krat večjo verjetnost preživetja in / ali izogibanja resnim poškodbam, če sedi obrnjen proti nazaj v nasprotni smeri oz. uporabljate avtosedeže obrnjene v nasprotni smeri vožnje in ne obrnjene naprej v smeri vožnje.

Volvo je naredil raziskave, ki so pokazale:

  • Postavljanje avtosedeža v nasprotno smer vožnje pomeni večjo varnost za vašega otroka – samo 8% otrok, ki so sedeli obrnjeni v nasprotno smer vožnje v starostni skupini 0-4 let je bilo poškodovanih in potrebovalo zdravniško pomoč.
  • Istočasno so raziskave pokazale, da je iz iste starostne skupine celo 40% otrok, ki so sedeli obrnjeni v smer vožnje, potrebovalo zdravniško pomoč (poglejte primerjavo spodaj).
  • To dokazuje, da je vožnja v nasprotni smeri vožnje, kar 5x varnejša od vožnje v avtosedežih obrnjenih v smer vožnje

*Neodvisne raziskave o resničnih prometnih nesrečah kažejo, da ima vaš otrok, starosti do 4 let, petkrat več možnosti za preživetje in/ali se izogiba hudim poškodbam, če sedi v nasprotni smeri vožnje, za razliko od vožnje v smeri vožnje

* Vir: Volvo i Folksam

Plus Test

Švedska je vodilna država na svetu, ko gre za varnost otrok v avtomobilu. Kot rezultat dolgoletne predanosti varnosti otrok, so k standardnim testom kot je ADAC, dodali Plus Test – eden najzahtevnejših testov na svetu za avtosedeže. Trenutno ni veliko sedežev, ki so prestali Plus Test. Zaradi zahtevnosti testiranja (preberite več o testiranju Plus test tukaj) so vsi sedeži, ki so ga prestali, obrnjeni v nasprotno smer vožnje.

 

Kateri avtosedež kupiti?

BeSafe avtosedeži, ki se lahko postavijo v nasprotno smer vožnje so:

Dodaj odgovor