Na Švedskem veljajo enaki predpisi  za otroške avtosedeže kot v Sloveniji (ECE R44-04 in R129 i-Size regulativa), a Švedi za svoje tržišče prostovoljno testirajo avtosedeže še na Plus Testu.

 

Kaj je Plus Test?

 

Test Plus je strožji od drugih testov in meri obremenitev vratu testne lutke pri trčenju. Avtosedeži, kjer je obremenitev večja od največjega dovoljenega na Plus Testu, ne prestanejo preizkusa in ne prejmejo oznake Plus Test.

 
 

 

Švedi so prvi po varnosti v prometu

Prvi avtosedež za nasprotno smer vožnje je bil na Švedskem že leta 1967. Še v letu 1975. sta VTI (Švedski nacionalni raziskovalni inštitut za ceste in promet) in Tommy Pettersson zasnovala Plus Test, oz. njegovega predhodnika (T-Standard Test), ki je prav tako meril obremenitev na vratu. To pomeni, da so Švedi pred vsemi preizkušali avtosedeže in od samega začetka merili obremenitev vratu.

 
T-Standard Test je bil leta 2008. spremenjen in v sodelovanju švedskega inštituta VTI z NTF (Švedska nacionalna organizacija za varnost prometa), Folksamom, SIS (Swedish Standards Institute), Volvom in predstavniki proizvajalcev avtosedežev, so razvili nov test, imenovan Plus Test. Izvaja se v testnem laboratoriju VTI v Linkopingu na Švedskem.
 

Z uporabo Plus Testa imajo na Švedskem dvojne oznake na otroških avtosedežih in zagotavljajo, da stranke dobijo vse potrebne informacije o tem, kateri sedeži so dovolj varni za vožnjo svojih otrok.

 

Kaj vključuje test?

 
Plus Test je razdeljen v dve skupini: do 18 kg in do 25 kg.
 
Hitrost trčenja – večja od hitrostio pri i-Size preizkusu – Plus Test se izvaja pri hitrosti 56 km/h.
Zelo kratke razdalje pri ustavljanju = velike sile udarca
Zelo občutljivi merilni senzorji – predvsem na vratu

Plus Test določa največjo obremenitev vratu testnih lutk:
• 18 kg (Q3 testna lutka 14½ kg): 1220 Kg newton = 122 kg vlečne sile
• 25 kg (Q6 testna lutka 22,9 kg) 1640 Kg newton = 164 kg vlečne sile

 

Pri nakupu avtosedeža, starši želijo le najboljše za svojega otroka. Pri avtosedežih to pomeni najvarnejši avtosedež. Zato mnoge organizacije preizkušajo svoje sedeže v testnih centrih, da bi resnično odkrili, kako varni so v različnih situacijah.

 

Kakšni so pogoji za test?

 
– Ne smejo presegati največje dovoljene mase: 18 kg za ISOFIX in 25 kg za varnostne pasove
– Avtosedeže bi moralo biti možno namestiti na katerikoli sedež v avtomobilu.
 
 

 

Kako se ta test razlikuje od drugih testov?

Vsi preizkusi za zadrževanje otrok, zraven Testa Plus, se osredotočajo na merjenje bremena na prsih preizkusne lutke ob trčenju, ki ne kaže dovolj vpliva trčenja na vrat ali resnične grožnje otrokovemu življenju. Plus Test edini meri obremenitev vratu testne lutke, kar maksimalno optimizira predvidevanje vpliva trčenja na otroka v avtosedežu.

Plus Test ima zelo stroga merila, ki jih avtosedeži nastavljeni v smeri vožnje, ne morejo izpolniti. Glavni namen testa je zagotovilo, da noben otrok v avtosedežu, ki je prestal PlusTest, ne bo utrpel resnih ali smrtno nevarnih poškodb pri trčenju.

 

Kaj pa, če moj avtosedež ni bil testiran ali ni opravil tega testa?

 

Plus Testiranje je prostovoljno, kar pomeni, da ni potrebno imeti Plus Test za prodajo avtosedeža. Proizvajalci avtosedežev se odločijo za Plus Test, da bi dokazali, da so njihovi sedeži med najvarnejšimi na trgu oz. še varnejši od drugih i-Size avtosedežev. Takšni avtosedeži zagotavljajo, da otroci-potniki niso izpostavljeni življenjskim nevarnostim, zaradi močnih sil, ki delujejo na vrat pri čelnem trčenju. Zaradi izjemno strogih in zahtevnih preizkusnih pogojev, je samo nekaj sedežev opravilo Plus Test in vsi so namenjeni vožnji v nasprotni smeri.

 
 

Po popisu iz leta 2016 je 14 avtosedežev prestalo Plus Test vključno z avtosedeži BeSafe iZi Plus, iZi Kid i-Size in iZi Modular i-Size:

 • Axkid Minikid
 • Axkid Rekid
 • BeSafe iZi Kid X1 i-size
 • BeSafe iZi Kid X2 i-size
 • BeSafe iZi Kid X3
 • BeSafe iZi Kid X3 isofix
 • BeSafe iZi Modular i-size (rear facing)
 • BeSafe iZi Plus
 • Britax Max-Fix / Max-Fix II
 • Britax Max-Way
 • Concord Reverso Plus
 • Graco Be Logic
 • Graco DuoLogic 2
 • Klippan Kiss 2
 
 

Dodaj odgovor