Preberi zakaj se ne priporoča uporaba zimske jakne v avtosedežu

Pogosta napaka staršev je, da otroke vozijo v debelih zimskih jaknah.

V nadaljevanju lahko preberete nekaj več o tem, zakaj otroku morate sleči debela zimska oblačila, preden jih namestite v avtosedež. Ponujamo vam tudi kar šest alternativ, ki bodo poskrbele, da bo vašemu otroku toplo v avtosedežu.

Pri BeSafe vemo, da je zaščita vašega otroka in njegove varnosti vaša prioriteta, pa naj bo to v šoli, na počitnicah, doma ali v tem primeru: v vašem avtomobilu. Varnost vašega sina ali hčerke je še vedno razlog, zakaj uporabljate avtosedež v avtomobilu. V tem članku vam bomo razložili, zakaj se morate izogibati kombinaciji zimskih jaken in avtosedeža.

Kako se znižujejo temperature starši svoje otroke zaščitijo z zimskimi bundami pred mrazom in jih tako pripnejo v avtosedež, ne da bi razmišljali o posledicah uporabe zimskih jaken v avtosedežu. Zato kot proizvajalci avtosedežev vsako leto pred nastopom zime naredimo vse, kar je v naši moči, da prenesemo to sporočilo: V primeru nesreče ali celo nenadnega zaviranja varnostni pas morda ne bo pravilno pripet na otrokovo telo, če nosi zimsko jakno. Zaradi tega avtosedež ne more držati vašega otroka tako trdno na mestu, kot je zasnovan.

Zakaj je nevarno, da otroci nosijo debele zimske jakne v avtosedežih?

Večina zimskih jaken ima polnilni material, kot je puh ali perje, ki je zasnovano tako, da vašega otroka ogreje z ustvarjanjem debelega “zračnega blažilnika” med vašim otrokom in hladnim zrakom zunaj.

Če pa otroka namestite v avtosedež s takšno jakno, lahko debelina jakne zmanjša možnost pravilnega privezovanja otroka, oziroma prepreči pravilno pripenjanje varnostnih pasov na otrokovo telo.

Na tej sliki se zdi, da je pas dobro zategnjen in ga ni več mogoče zategniti.

Ko slečete jakno, napetost pasu pa ostane enaka kot na prejšnji sliki, hitro postane jasno, da je med otrokom in avtomobilskim varnostnim pasom preveč prostora.

Nasprotno pa ta slika prikazuje, kako tesen mora biti pas, ko otroka pravilno pripnete.

V primeru trka, ko je vaš otrok potisnjen iz sedeža v pas, so sile tako močne, da se zrak v jakni sprosti. To običajno povzroči, da ima vaš otrok preveč prostora za gibanje, ker pas ni dovolj zategnjen, da bi ga varno držal.

Zato vam priporočamo, da otrokom pozimi v avtosedežu slečete debelo zimsko jakno.

Kako preprečiti, da bi otroka zeblo v avtu?

1 – Uporabljajte zimske vreče, ki so posebej zasnovane za otroške avtosedeže

Zimske vreče, izdelane posebej za uporabo v kombinaciji z otroškimi avtosedeži, imajo zadnje odprtine in vnaprej izrezane reže, ki omogočajo, da se varnostni pasovi namestijo na notranji strani v pravilnem položaju. Ker so zimske vreče zaprte nad pasom in napolnjene z nestisljivim materialom (kot je volna na hrbtu), med vašim otrokom in varnostnim pasom ni dodana napihnjena plast materiala.

2 –  V avtosedež postavite termofor/steklenico s toplo vodo 5-10 minut pred odhodom (vendar ga seveda odstranite pred uporabo sedeža)

Če steklenico s toplo vodo postavite v otroški avtosedež pet do deset minut pred odhodom, lahko preprosto zagotovite, da otrok ne sedi na hladni površini. Namesto tega dobijo celo dodatno ogrevanje od spodaj.

3 – Naj vaš otrok nosi oblačila iz flisa ali volne

Ti materiali imajo dobre izolacijske lastnosti in niso tako debeli, zato je mogoče varnostni pas pravilno zategniti

4 – Ko zapnete otroka oblecite mu jakno “narobe” 

Postavite otroka v sedež brez jakne in ga tesno zapnite. Nato lahko jakno oblečete ‘narobe’ tako, da jo nadenete čez roke in položite čez njihov zgornji del telesa. Tako lahko še vedno ščiti pred mrzlim zrakom, ne da bi bil ovira med vašim otrokom in pasom.

5 – S seboj v avto vzemite dodatno odejo

Dovolite svojemu otroku, da se stisne z odejo, ki jo položite čez njega, potem ko se pripne. To jim daje toplino in udobje ter varnost na celotnem potovanju.

6 – Naj vaš otrok nosi pončo

Če vaš otrok nosi pončo, lahko del, ki mu visi čez hrbet, postavite čez otroški avtosedež, sprednji del pa nad pas. Tako lahko ustvarite ‘topel mehurček’ pod pončem, hkrati pa poskrbite, da nobena debela plast oblačil ali materiala ne preprečuje zategovanja pasu. Druga možnost je, da enako dosežete tako, da vzamete odejo in v njej odrežete odprtino za glavo. Prepričajte se, da zadnji del ponča/odeje ohlapno leži na avtosedežu in ni nikamor zataknjen. Ta predlog so dali uporabniki avtosedežev BeSafe, hvala!.

Dodaj odgovor