Kako se pripraviti na pot iz porodnišnice domov?

Novorojenčki v avtosedežih – 6 stvari, ki jih morate vedeti pred prvo vožnjo

Pričakujete svojega prvega otroka? V tem članku smo zbrali najboljše nasvete, s katerimi se lahko pripravite na prvo potovanje s svojim dojenčkom.  

Vprašanja, na katera odgovarja ta članek:

 • Zakaj je potrebno vaditi nameščanje avtosedeža pred prvo uporabo? 
 • Kako obleči dojenčka ob odhodu iz porodnišnice?
 • Kako pravilno namestiti in pripeti novorojenčka v avtosedež?
 • Kako otroku prilagoditi avtosedež? 
 • Kako lahko sistemi 3v1 olajšajo življenje staršev? 

1. Vadite nameščanje avtosedeža v avtomobil pred rojstvom otroka 

Verjetno ste do sedaj že izbrali svoj avtosedež – v kolikor niste, več o BeSafe avtosedežih lahko najdete tukaj. BeSafe avtosedeži za novorojenčke se nameščajo na dva načina: prvi način ki ga tudi najboj priporočamo je ISOfix baza. To je fleksibilna in praktična možnost, ki privarčuje vaš čas vsakokrat, ko krenete na pot z vašim dojenčkom. Druga možnost je namestitev avtosedeža s pomočjo tritočkovnega avtomobilskega pasu.

Obe možnosti sta enako varni, če sta pravilno izvedeni. Ne glede na to, katero možnost izberete, je pomembno, da večkrat poskusite namestitev avtosedeža, preden začnete avtosedež uporabljati v vsakodnevnem življenju z vašim dojenčkom, saj se boste na ta način počutili varno ob odhodu iz porodnišnice. Spomnite se, da je vedno pomembno izključiti zračne blazine, če avtosedež nameščate na sovoznikov sedež..

2. Načrtujte, kako boste oblekli novorojenčka ob odhodu iz porodnišnice

Če pričakujete dojenčka v hladnejših mesecih, je pomembno, da načrtujete, kaj boste dojenčku oblekli ob odhodu iz porodnišnice. Otroci nikoli ne bi smeli nositi debelih oblačil v avtosedežih. Raje jih oblecite v oblačila normalne debeline in uporabite zimsko vrečo (prilagojeno za uporabo v avtosedežih, ki ne vpliva na varnost avtosedeža in s tem tudi na varnost otroka). Zimske zaščite so dostopne v različnih variantah, mi vsekakor priporočamo Voksi izdelke -saj so te zaščite testirane skupaj z BeSafe avtosedeži.

Voksi® Move zimske vreče so odlične v hladnih mesecih, v primeru blagih zim, pa so primerne tudi Voksi® Move Light vreče ali Voksi® Odejica za avtosedež in voziček ki je oblikovano tako, da se popolnoma prilega avtosedežu skupine 0+ (lupinici), oziroma avtosedežu za novorojenčke. Voksi® je sestrska blagovna znamka BeSafeu, več o ponudbi Voksi izdelkov lahko najdete tukaj!

3. Kako pravilno namestiti in pripeti novorojenčka v avtosedež?

 • Če imate avtosedež z magneti na pasovih, pričnite tako, da popolnoma sprostite pasove (kot je prikazano v priročniku za uporabo), potem odprite centralno sponko in spnite pasove z magneti na bočnih straneh avtosedeža, da bi si osvobodili dovolj prostora, da lahko namestite otroka v avtosedež.
 • Najprej zategnite stegenski del pasu tako, da povlečete ramenski del pasu navzven. Zatem povlecite sredinski del pasu ravno navzven, da bi zategnili ramenske pasove. Medtem ko zategujete pasove, z drugo roko držite pasove skupaj, da ne bi zdrsnili z novorojenčkovih ramen. Pas mora biti trdno tako ob otrokovih prsih, da ne morete vstaviti več kot en prst med pas in otroka (cca 1 cm).
 • Trdno zategnite pasove. V primeru prometne nesreče je zelo nevarno, če pasovi niso dovolj trdno zategnjeni. Oblazinjen pas, ki se zapenja v petih točkah, je najboljši, saj stabilizira otroka v avtosedežu in ga varuje.

4. Prilagodite avtosedež otroku 

Vsak otrok je drugačen, zato BeSafe razvija avtosedeže, ki se prilagajajo otrokovi rasti. Če na primer uporabljate BeSafe iZi Go Modular i-Size, lahko avtosedež prilagajate zahvaljujoč dodatni blazinici znotraj samega avtosedeža. Za novorojenčka morate uporabljati blazinico ki zagotavlja dodatno stabilnost, podporo in optimiziran kot nagiba za novorojenčka. Blazinico je treba umakniti, ko je otrok večji od 60 cm ali starejši od 4 mesecev. Zapomnite si, da lahko pasove vedno pridvignete, ko otrok raste in da morajo pasovi vedno biti pod kotom 90 stopinj v odnosu na otrokova ramena. Prav tako imejte v mislih, da so vsi otroci različni in da so naveden številke le okvir- avtosedež prilagodite tako, da je otroku ugodno in maksimalno varno.

5. Kako dolgo je lahko otrok v avtosedežu?

Eno najpogostejših vprašanj, ki jih prejmemo je, koliko časa je lahko otrok v avtosedežu, oziroma kako pogosto moramo narediti pavzo in vzeti otroka iz avtosedeža. Novorojenčki ne bi smeli sedeti v avtosedežu več kot eno uro, starejši otroci pa med eno uro in pol in dvema urama, saj tako preprečimo predolgo sedenje v zvitem položaju, glede na to, da njihove mišice še niso dovolj razvite. V kolikor niste prepričani, ali ravnate pravilno, se posvetujte s patronažno sestro ali babico.

6. Uporabljajte svoj BeSafe avtosedež v vozičku kot potovalni sistem 3v1

Večino avtosedežev lahko enostavno namestite na voziček in ga spremenite v potovalni sistem z uporabo adapterjev za avtosedež, ki ga z enostavnim klikom postavite na okvir vozička. Da boste zagotovo prepričani, ali adapterji avtosedeža odgovarjajo vašemu vozičku, kontaktirajte proizvajalca otroškega vozička, ki ga načrtujete kupiti ali pa ste ga že kupili. Potovalni sistem vam bo olajšal gibanje v prvih mesecih otrokovega življenja na način, da hitro in enostavno prestavite avtosedež iz avta na voziček in obratno. Seveda imejte v mislih, da otrok ne bi smel biti predolgo v avtosedežu in da avtosedež ne sme biti nadomestilo za košaro na vozičku. Tu preberite več o Modular potovalnem sistemu!

Upamo, da vam bomo s temi 6 nasveti olajšali pripravo za prvo, kakor tudi za vse ostale vožnje. 

Checklist – varnost od začetka do otrokovega 12-tega leta!

 1. Pas za nosečnice – od osmega tedna nosečnosti do rojstva vašega otroka. Izvedite več o tem!
 2. Avtosedež “lupinica”– v prvem letu življenja vašega otroka. Izvedite več o tem!
 3. Avtosedež za večjega otroka  – Od približno 6. meseca do 4. ali 5. leta otrokovega življenja. Raziščite kategorijo tukaj!
 4. Avtosedež skupine grupe 2-3 – od 4. do 12. leta otrokove starosti. Izvedite več o tem!