Ste vedeli, da 4 od 10 nosečnic napačno uporabljajo varnostni pas?

Folksam je skupaj s fundacijo Chalmers Industriteknik izvedel študijo, ki kaže, da obstaja veliko nevednosti o tem, kako je treba uporabljati avtomobilski varnostni pas med nosečnostjo in da kar 40 odstotkov nosečnic nepravilno uporablja varnostni pas. Čeprav raziskave kažejo, da pas uporabljajo skoraj vse nosečnice, skoraj polovica je tistih, ki ga uporabljajo nepravilno. V primeru trka ima to lahko katastrofalne posledice tako za žensko kot za nerojenega otroka. 

Varnostni pas je najpomembnejši zaščitni sistem in za približno 50 odstotkov zmanjša tveganje za smrt v avtomobilski nesreči, vključno z nosečnicami

Izjemno pomembno je razmišljati o tem, kako postaviti pas, medtem ko ste noseči, da boste tako vi kot tudi vaš otrok optimalno zaščiteni, pravi Helena Stigson, raziskovalka iz Folksama. Raziskave kažejo, da večina nosečnic (84%) uporablja avto vsak dan ali večkrat na teden. To pomeni, da so nosečnice
pogosto izpostavljene povečanemu tveganju za poškodbe če je pas nepravilno nameščen. Le tretjina žensk je prejela ali aktivno iskala informacije o tem, kako uporabljati varnostni pas med nosečnostjo, in tudi med temi ženskami je bil vsak tretji varnostni pas nepravilno nameščen.

Nepravilna uporaba je bila bistveno večja v skupini, ki ni prejela nobenih informacij. V tej skupini je 42% anketirancev napačno namestilo pas.

Pas za nosečnice vam bo pomagal zagotoviti pravilno prileganje stegenskega dela pasu

Strokovnjaki podjetja BeSafe za nosečnice priporočajo uporabo pasu, kot je BeSafe pas za nosečnice, saj zagotavlja, da stegenski del pasu prehaja čez boke in preprečuje premikanje ali zarezovanje trebuha. V primeru nenadne upočasnitve ali trka bo varnostni pas razporedil sile na kosti kolka, medtem ko so mehki deli trebuha, ploda in posteljice zaščiteni. Po mnenju Folksama je tudi običajno, da je diagonalni pas nepravilno nameščen nad prsmi in trebuhom. Diagonalni pas je treba potegniti s strani trebuha, čez prsni koš med prsmi in na sredini ramen. Pas ne sme drseti čez ramo in ga je treba prilagoditi čim bližje telesu. Raziskave tudi kažejo, da se nekatere nosečnice med vožnjo ne počutijo prijetno. BeSafe pas za nosečnice ima oblazinjeno sedežno blazino, ki omogoča bolj udobno sedenje. Nekatere bodoče mamice trdijo, da se jim je zmanjšal pritisk na mehur pri uporabi pasu za nosečnice. Več mamic je potrdilo, da so pas nadaljevale uporabljati tudi po porodu zaradi carskega reza, ker jim pas za nosečnice pomaga pri lajšanju pritiska na kirurško rano. Naš BeSafe pas za nosečnice je preizkušen v skladu z ECE R16, kar zagotavlja, da ne bo motil delovanja varnostnega pasu. Prav tako je bil preizkušen pred trki, tako da se lahko počutite popolnoma varne. BeSafe pas za nosečnice poiščite tukaj!  

Dodaj odgovor